parallax background

Ομιλίες

Όραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου η αρετή και το αγαθό καθοδηγούν τη ζωή των ανθρώπων προωθώντας το κάλλος, την αρμονία και την ειρήνη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες επιστημόνων και ακτιβιστών για ζωτικής σημασίας θέματα, που αφορούν την ανέλιξη της ανθρωπότητας.

Σκοπός είναι να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να μπει σε δημιουργική δράση το κοινό που θα τις παρακολουθήσει. Έπειτα με τη σειρά του να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση αυτή σε γνωστούς και φίλους.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα με το οποίο θα ασχοληθούμε, το οποίο επιτίθεται στην ειρήνη και την Εξύψωσης της Ζωής, είναι η γενοκτονία.

Ορίζεται ως «το έγκλημα των εγκλημάτων», και ως «το απόλυτο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», διότι σκοπός της γενοκτονίας είναι να εξαλειφθεί μέρος της ανθρωπότητας.

 

Πρόκειται για λέξη με συγκεκριμένο περιεχόμενο: «ένα συντονισμένο σχέδιο, το οποίο βασίζεται σε μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες, οργανωμένου χαρακτήρα, που αποβλέπει στην καταστροφή των βασικών θεμελίων της ζωής εθνικών ομάδων, με απώτερο στόχο τη βιολογική εξάλειψή τους.»

Με αφορμή αυτό το ζήτημα θα πραγματοποιηθούν 3 ομιλίες.
1.   Αφιέρωμα στο έργο του νομικού επιστήμονα Ράφαελ Λέμκιν, ο οποίος δημιούργησε τον όρο «genocide», συνδυάζοντας τα συνθετικά geno-, από την ελληνική λέξη «γένος», και -cide, από τη λατινική λέξη για τη δολοφονία.
2.   Τα στάδια υλοποίησης μιας γενοκτονίας. Μαθαίνοντας και αναγνωρίζοντας τις τακτικές που ακολουθούνται για την επίτευξη μιας γενοκτονίας, δημιουργούμε τις πιθανότητες πρόληψης μιας επόμενης γενοκτονίας. Στόχος μας είναι οι ι θεατές - μετέχοντες να γίνουν δυνητικά φύλακες της ειρήνης μεταλαμπαδεύοντας αυτή τη γνώση στο περιβάλλον τους.
3.   Αφιέρωμα στο έργο του Τόμας Γούντροου Ουίλσον, ο οποίος υπήρξε ο 28ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών την περίοδο 4 Μαρτίου 1913 ως 4 Μαρτίου 1921. Η προσέγγιση και στάση του απέναντι στα γενοκτονημένα έθνη και τη επιδίωξή του για την σύσταση της Κοινωνίας των Εθνών είναι και μέχρι τις μέρες μας το καλύτερο παράδειγμα προ μίμηση για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ιστορικά Γεγονότα

•   Εν έτει 1948, η λέξη «γενοκτονία» περιλαμβανόταν στο κατηγορητήριο, αλλά ως περιγραφικός και όχι νομικός όρος.
•   9 Δεκεμβρίου 1948: Νομική κατοχύρωση του όρου. Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τη «Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας». Η σύμβαση αφενός ορίζει τη «γενοκτονία» ως διεθνές έγκλημα και αφετέρου δεσμεύει τα συμβαλλόμενα κράτη για την πρόληψη και την ποινή.
•   10 Δεκεμβρίου του 1948: Η «Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά ορίστηκαν, αφορούν τα ατομικά δικαιώματα.

Ορισμός της «γενοκτονίας» σύμφωνα με το άρθρο 2 της «Σύμβασης για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας».

Γενοκτονία αποτελεί οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις, η οποία διαπράττεται με σκοπό την καταστροφή –εξ ολοκλήρου ή εν μέρει– μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας:
•   Η δολοφονία μελών της ομάδας.
•   Η πρόκληση σοβαρής σωματικής ή διανοητικής βλάβης σε μέλη της ομάδας.
•   Η εθελούσια επιβολή στην ομάδα συνθηκών διαβίωσης που αποσκοπούν στην ολοσχερή ή μερική φυσική εξόντωσή της.
•   Η επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων στο εσωτερικό της ομάδας.
•   Η δια της βίας μεταφορά των παιδιών της ομάδας σε μια άλλη ομάδα.